Skip to content

De Efterladte: ‘Traditionen Utro’

09/06/2011

De Efterladte:‘Traditionen Utro’

Udgivelsesdato: 6. juni 2011

De Efterladte - Traditionen Utro


Traditionen utro vil jeg starte ud med et lydklip. Traditionen utro er det ikke et udsnit af albummet. Traditionen utro er dette blot forklaring bag navnet ”De efterladte”.De Efterladte består af Peter H. Olesen, en mand med meget musikalsk og poetisk baggrund. Manden står bag op til flere CD’er og endnu flere digte. Olesen har også været bag bandet Olesen-Olesen, som bestod af De Efterladtes Olesen og dennes bror, Henrik. Michael Lund, den anden del af De Efterladte, står mere som en stille dukkefører, der langsomt, men sikkert, fører guitaren igennem det poetiske landskab, som Peter H. skaber.


Lydtapet:
5 noder ”Det er et spraglet og sammensat album, hvor der gives tid til såvel recitationer af Peter H. Olesens ord, underlagt Michael Lunds ualmindeligt smukke steelguitar, egentlige sange, et enkelt instrumentalnummer og til sidst en sang uden musik (…) i disse tider, hvor det er download af enkelte hits der holder såvel ungdommen, som de der føler sig unge fængslede, kan der kun lyde en (kraftig) opfordring til, at dykke ned i dette som et helt værk. Ganske som den svundne tid med kassettebånd og vinyler.”

Gaffa:
4 noder ”Peter H. Olesens sangtekster er ubetinget omdrejningspunktet, og han synger om at føle sig efterladt. Han ved bare ikke af hvem, og så foretrækker han også at være efterladt. Det er langt bedre end at være forladt. (…) Olesen dvæler ved sin egen rolle som sangskriver og digter. Han tvivler på dem begge, men vælger at fortsætte ufortrødent. Denne gang som en rustik folk-sanger, der tager sig sine musikalske friheder.”

Berlingske:
4 noder “(…) såvel natur som tungsind fremsynges med Olesens mørke, vibrato-tømte vokal, som faktisk står sig bedst på albummets tre spoken word-lignende indslag. (…) Albummets melange af vise, folk og rock er dog en altovervejende god oplevelse. Også selvom sortsynet er »en humørforladt, hardcore besætter.« (…)”

BT:
3 noder ”Olesens sangskrivning er stadig tydeligt inspireret af amerikanske giganter, hvis sokkeholdere han sjældent når. (…) Samtidig præges pladens anden halvdel af irriterende skitser som trommemaskinesagen ’Myggestik’, a cappellaen ’Jeg vil være hvor jeg ikke er’, samt Dan Turéll’ske ’Du lever og har det godt og bor et sted på Sjælland’ og ’Han er ikke digter’, der begge er mere poesi, end de er musik.Og således er ’Traditionen utro’ endt som en ”mja”-plade: Lidt for svingende til at være vellykket, lidt for god til at være mislykket.”

Urban:
3 noder “Peter H. Olesen og Michael Lund (…) har hjemmestrikket en samling lyssky sange, som i prunkløs prosa og vinterblege intimarrangementer besynger midtlivskriser og forbitrede karriereresuméer. (…) men kan kun anbefales, hvis du selv har mindst en skilsmisse og to fyringer under bæltet.”

Soundvenue:
3 noder “Teksterne tager fortfarende primært afsæt i fortællerens endeløse kamp med humørsygen, hvor livets bitre piller dagligt er på menuen. (…) Det er utvivlsomt Peter H. Olesens tekster, der er hovedattraktionen på ‘Traditionen Utro’, hvor Michael Lunds spartanske musikalske akkompagnement eksekveres sikkert, men samtidig uden at gøre større væsen af sig.”

Politiken:
3 noder“Som ægte sortsynet er Olesen selvfølgelig uhæmmet afvisende i sit forhold til tidsånden. ’Jeg kan huske kassettebånd’ er en hyldest til de unge års små bånd fra Basf og Agfa med konklusionen »Nu er dét/ også forbi«. (…) Det er ret indlysende, at Peter H. Olesen mangler sin melodiske bror Henrik H. Olesen.De efterladte er et livefænomen, som kommer i musikalsk underskud på plade, fordi ordene simpelthen vil mest og vejer tungest.”

Undertoner:
4 noder “Den spartanske instrumentering sætter vokalen i fokus og giver sangene en skrøbelig natur og karakter af noget tidløst. Eller måske snarere en bekendelse til en ældre musiktradition. (…) Traditionen utro byder på et varieret udtryk. Her er rocksange, folksange, en improviseret famlen efter en anvendelig melodi (“Jeg vil være hvor jeg ikke er”) og et flimrende instrumentalnummer (“Myggestik”) (…) duoens debutudgivelse er en ny, god start i Peter H. Olesens musikalske karriere. Såfremt han vælger at fortsætte. Det må man håbe.”

Århus Stiftstidende:
4 noder “Peter H. Olesen er en blændende sangskriver, der via sin konstante leg med sprogets muligheder aldrig keder den opmærksomme lytter, selvom emnevalget til de enkelte sange ikke varierer meget. (…) Pladen indledes med de to fremragende »Sangen selv« og »Nedenom og hjem« – og efter disse to perler – tænker der hurtigt i retning af rigtig mange stjerner. Desværre holdes det høje niveau ikke helt i mål, men alt i alt er det en yderst positiv oplevelse atter at være i selskab med Olesen, selvom den ene halvdel mangler.

Gamereactor:
3 og en halv node “hvis man sætter sig og lytter til pladen i stedet for at have den kørende i baggrunden, finder man flere små perler. (…) Hvis du (…) har hang til glimrende små sange med gode sproglige billeder, er der god grund til at give De Efterladtes debut et lyt. (…) Det er solidt og uden de store armbevægelser. Men desværre også uden at komme helt op og ringe.”

Bandet nyder: 3.65 noder ud af 6

3 og en halv node


Traditionen tro vil vi dog også byde jer et klip fra albummet. Sangen ”Nedenom og Hjem” præsenterer jer til dels for det sortsyn både Gaffa og Berlingske så ihærdigt fremhæver. Den demonstrerer Peter H. Olesens poetiske evner og Michael Lunds sikre guitarspil.
Går du også nedenom og hjem? Går poesi og sang hånd i hånd, eller er det ofte blot en svær balancegang? Del dine holdninger og få udelt opmærksomhed!

Reklamer
No comments yet

Hvad er DIN musikalske mening?

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: